Rozhovor s Rastislav Ňukovič a Peter Kudláč – Vinárstvo Vinpera

Motto vášho rodinného vinárstva, založeného v roku 2016, znie: Emócia zrodená vo vinohrade. Vysvetlite nám jeho zmysel i to, čo znamená názov Vinpera…
P: Vinpera znamená Vinárstvo Peter a Rasťo. Hľadali sme niečo jednoduché a ľahko zapamätateľné. Takáto skratka nám prišla ako najlepšie možné riešenie. Čo sa týka toho motta, tak treba povedať, že vínko prináša emóciu a pri každom vypití si vína zažívame väčšinou tú pozitívnu emóciu. Takto vzniklo naše motto.

Ako ste s rodinným vinárstvom začínali?

P: Úplne náhodne. Ja som robil v podniku, v ktorom bol Rasťo generálny riaditeľ. On robil celoslovenské podnikové výstavy a ja som sa ich zúčastňoval. Na jednej z nich som mu spomenul, že nechcem ostať zváračom a že by som sa rád venoval vinohradníctvu. Lenže to mi príliš nevyšlo, keďže mi nechceli prenajať vinohrady. Po čase ale prišiel za mnou Rasťo s tým, že kúpil nejaké pozemky, na ktorých stáli aj vinohrady. Tak mi ich teda ponúkol, nech to tam ešte dovysádzam. Ja som samozrejme súhlasil. Rasťo si niečo vysadil takisto. Prešli 2 – 3 roky a on už potreboval spraviť aj nejaké to vínko a nevedel ako to spraviť. Následne ma požiadal o pomoc na čo som mu povedal, že to nie je príliš dobrý nápad. Čo ak by sa mi moje podarilo a jeho nie? Ešte by sme sa zbytočne rozhádali. Navrhol som mu nech robíme víno spoločne. Do piatich minút si to rozmyslel a naša spoločná značka bola na svete.
R: Ja som si ten vinohrad chystal tak na dôchodok, ale Peťo to teda trošku urýchlil. Buď to budeme robiť poriadne alebo sa na to vykašlime. Tak sme sa nad tým zamysleli a zistili sme, že ak to chceme robiť poriadne potrebujeme budovu, technológiu, 10 hektárov vinohradov a všetky ostatné nevyhnutné veci. Od výsadby vinohradov v roku 2016 sme začali budovať. V 2019-om sme už mali vlastne komplet celé vinárstvo aj s prvou úrodou. Takto nejak to celé postupne vzniklo.

V propagačnom materiáli hovoríte: „Hroznom žijeme od prvých kvetov, využívame charakter lokálnej prírody.“ Môžete to dešifrovať?

R: Ja som si všimol, že hrozne veľa slovenských vinárov hrozno nakupuje. Peťo ma presvedčil, že aby nám to celé víno dávalo zmysel tak by sme mali byť s tým vínom už od začiatku. V tomto vidíme pridanú hodnotu nášho vinárstva. Komerčne to zmysel síce nedáva, ale tým, že viem odkiaľ to hrozno presne je má to víno pridanú hodnotu.
P: V tomto je tá emócia zrodená vo vinohrade.
Snúbi sa toto heslo s moderným objektom, ktorý ste postavili v radošovských vinohradoch, a modernými technológiami, ktoré používate pri výrobe vína?
R: Chceli sme aby celý ten vizuál tej budovy čo najviac zapadol do koloritu vinohradov a aby to bolo schované do toho vinohradu a stromov. Čo sa týka technológie tak treba povedať, že sa stále snažíme využívať tradičné metódy spracovania hrozna, Ale keď je k dispozícií technológia, ktorá uľahčí robotu alebo dokáže kontrolovať proces výroby tak by bola chyba ju nevyužiť. Podľa mňa to vyslovene zapadá do toho konceptu, že to je celé pod kontrolou. Je to taký služobník. Spraví len to, čo jej povieme. Ono celkovo je to taký rizikový biznis. Nezáleží na tom či všetko urobíte dobre, Konečný výsledok môže byť aj tak úplne zlý. Musí sa teda urobiť všetko dobre a hocijaká pomoc na eliminovanie možných chýb sa vždy zíde. A toto praktizujeme všade, Nielen vo vinárstve.
P: Je to vlastne moderný veľký pomocník. Stále som sa musel s tým naučiť robiť a ovládať to. Mám nad tým strojom neustálu kontrolu.
Na akej rozlohe hospodárite a aké odrody pestujete?
R: 13,5 hektárov. P: Odrody sme vysádzali na základe mojich predošlých skúseností. Vysadili sme odrody ako napr.: Devín, Dunaj, Hron z novošľachtencov a zo starých máme Veltlín, Rizlingy, Moravský muškát a Sauvignon. Z červených tam je Frankovka a Nitria, s ktorou mám skúsenosti z otcovej vinice. R: Na začiatku sme si nechali vyhotoviť ešte analýzu pôdy. Tí nám povedali čo v tej pôde chýba a čo v nej naopak prevyšuje a ako ju máme pripraviť na výsadbu vinohradu. Ja som si obehal aj mojich známych vinohradníkov nech mi poradia aké odrody zasadiť. Keď sme to celé dali dohromady, pustili sme sa do roboty. P: Hlavné bolo, že ja som s tými odrodami už mal nejaké skúsenosti a vedel som s nimi robiť.

Vaše plány do budúcnosti?

R: Chceme robiť víno z asi 10 hektárov pôdy. Na to je prispôsobená technológia, ale aj celá táto budova. Vo finále by sme chceli spracovávať 100 000 – 120 000 fliaš. Teraz sme na 65 000 a robíme všetko pre to, aby sme dosiahli náš cieľ. A z takých parciálnych cieľov by som spomenul ochutnávkovú miestnosť. Oproti vinárstvu by sme chceli postaviť “dedinku Vinpera“, aby sme mali nejaké reprezentatívne priestory.
P: Tým, že sme jediné vinárstvo v Radošovciach by sme radi nadviazali väčšiu spoluprácu s vinármi zo Skalice aby sme vedeli viacej spropagovať Skalicu ako takú.
Na Medzinárodnej výstave vína v Paríži ste pred niekoľkými mesiacmi získali zlatú medailu za Sauvignon, ročník 2021. Je to pocta i záväzok. Ako to vnímate?
R: Je to jedna z najprestížnejších výstav, takže sa z toho ozaj veľmi tešíme. Hneď v premiérový ročník našej účasti sme dostali zlatú medailu. Je to určite pocta, ale aj záväzok. Po každom takomto úspechu sú tie očakávania vždy o niečo väčšie.

* P – Peter Kudláč
R – Rastislav Ňukovič